skip to Main Content
0744 381 107 drcristinapopescu@synergymedicalcenter.ro
Refluxul Gastroesofagian La Nou – Nascut Si Sugar

Refluxul gastroesofagian la nou – nascut si sugar

Ce este Refluxul gastroesofagian( RGE)?

RGE reprezinta trecerea intermitenta sau permanenta a continutului gastric in esofag. Este una dintre cele mai frecvente probleme gastro-intestinale la sugar si afecteaza aproximativ 50% dintre nou-nascutii sanatosi. Este fiziologic in primele 3 luni de viata si se datoreaza imaturitatii sistemului digestiv. La 85% dintre sugarii cu RGE necomplicat, acesta este autolimitat si dispare de obicei intre 6 si 12 luni.

Cum putem recunoaste RGE?

Regurcitatia postprandiala este cel mai frecvent semn de RGE la sugar. Alte simptome ce pot fi prezente sunt: plansul excesiv, agitatia, iritabilitatea, tulburarile de somn, inapetenta, curba ponderala stationara sau complicatiile respiratorii( tuse cronica, wheezing, pneumonii recurente, sughit, bronsite recidivante). La sugarii cu alergie la proteina laptelui de vaca, regurcitatiile si varsaturile pot fi confundate cu cele din RGE fiziologic. In cazul acestor sugari, eliminarea proteinelor din laptele de vaca duce la remisiunea varsaturilor in aprox 2 sapt, iar reintroducerea acestora determina reaparitia simptomatologiei.

Diagnosticul RGE

Diagnosticul RGE se face pe baza examinarii fizice a copilului, a informatiilor obtinute de la parinte referitor la simptomatologia acestuia si a testelor de laborator si paraclinice. Printre investigatiile necesare pentru diagnosticul RGE si a cauzelor acestuia se numara: ecografia abdominala, testele de sange si urina, Ph- metria esofagiana( determina nivelul de aciditate al esofagului), endoscopia digestiva superioara, radiografia abdominala.

Cum se trateaza RGE?

Refluxul gastroesofagian al nou nascutului si sugarului, in functie de severitate, se tratateaza aplicand masuri conservatoare si tratament medicamentos.

Tratamentul conservator

Tratamentul formelor usoare de RGE la sugar include recomandarile posturale si masurile dietetice. Dupa masa, copilul trebuie tinut in pozitie verticala 20-30 de minute. Se evita pozita culcat pe spate, precum si plasarea copilului in scaunul de masina sau orice pozitie sezanda dupa mese. In timpul odihnei, pozitionarea copilului in decubit dorsal, la o inclinatie de 30 grade, este cea mai eficienta in prevenirea varsaturilor.

Masurile dietetice presupun pranzuri mici si frecvente, dar si formule de lapte antireflux sau preparate care ingroasa mesele. Alaptarea sau hranirea cu formula de lapte trebuie intrerupta din cand in cand si copilul trebuie ajutat sa eructeze prin batai usoare cu mana pe spate.

Tratamentul medicamentos clasic se aplica in formele mai severe de RGE si atunci cand tratamentul conservator( postural si dietetic) nu a dat rezultatele scontate. Se bazeaza pe medicatia prokinetica, antiacida si antisecretorie gastrica.

Tratamentul homeopat pentru RGE al sugarului

Homeopatia ofera solutii extrem de eficiente pentru simptomele suparatoare ale RGE la sugari, fiind o metoda de tratament naturala, lipsita de reactii adverse, care poate fi aplicata la orice varsta. Tratamentul homeopatic reprezinta atat o alternativa la tratamentul clasic, cat si un real suport atunci cand medicatia uzual indicata nu ofera rezultatele asteptate. Cateva dintre remediile homeopatice cele mai utilizate in aceasta afectiune sunt:

Aethusa Cynapium– utila pentru tratamentul varsaturilor aparute la sugar imediat dupa ingestia laptelui. Aspectul caracteristic al varsaturii este de lapte inchegat sau branzit. Copilul poate deveni somnolent dupa varsatura si poate sughita frecvent.

Chamomilla– copilul are colici si regurcitatii, cu tendinta de a versa orice mananca sau bea. Varsatura este de obicei vascoasa, cu miros acru. Abdomenul este balonat, tensionat si pot fi prezente sughitul sau eructatiile cu miros neplacut. Copilul este foarte iritat, nelinistit, tipa, plange si cere sa fie purtat in brate.

Robinia– foarte utila in tratamentul refluxului acid la sugari, in special cand simptomele sunt mai severe in timpul noptii si deranjeaza somnul copilului. Distensia abdominala, eructatiile si varsaturile cu miros acru sunt prezente. Eructatiile pot amelioara temporar, dar disconfortul digestiv reapare dupa urmatoarea masa.

Natrum phosphoricum– util in RGE, este indicat la copiii ce varsa lapte inchegat si asociaza colici abdominale. Copilul poate avea cateva episoade de reflux acid pe zi cu varsaturi. Colicile abdominale sunt de obicei intense si copilul are un somn nelinistit. Limba este in mod caracteristic acoperita la baza de un strat cremos galbui.

Carbo vegetabilis– este indicat pentru RGE insotit de eructatii cu miros neplacut, borborisme abdominale, varsaturi. Copilul are disconfort digestiv chiar si dupa ce mananca mici cantitati de lapte. Stomacul este destins de volum si este plin de gaze pe care nu le poate elimina.

Caz clinic tratat homeopat

Eduard, in varsta de 2 luni, este adus la clinica pentru un tablou evocator de reflux gastro esofagian debutat cu 1 luna anterior, care s-a accentuat progresiv in ultimele 2 saptamani. Copilul era extrem de agitat, avea frecvente treziri nocturne, plangea mult si nu se putea odihni. Regurcita dupa fiecare masa, avea multe gaze si 5-6 episoade de sughit pe zi. Putea adormi numai in brate, tinut in pozitie verticala si se trezea de cate ori era asezat in patut. Dormea maxim 40 de minute dupa care se trezea tipand, cerea sanul, apoi ciclul se repeta. Situatia devenise infernala pentru parinti. Ecografia abdominala efectuata a confirmat refluxul gastroesofagian, iar investigatiile de laborator au infirmat o posibila alergie la proteina laptelui de vaca. Se prescriu Robinia 15CH si Carbo vegetabilis 9CH 7 zile. Dupa 2 zile Eduard isi revine progresiv, dispar agitatia si simptomele digestive, se poate odihni si armonia revine in familie. Pana la varsta de 7 luni au mai fost necesare numai 3 interventii terapeutice cu Robinia administrata de fiecare data timp de 2 zile.

Informațiile furnizate în articol sunt orientative și nu pot înlocui consultația medicală, remediile de urgență pot fi aplicate numai până când este posibilă prezentarea la medic.

This Post Has One Comment
  1. Ce tratament homeopat pot sa ii dau unui bebe de 2 luni ptr reflux gastroesofagian, varsă tot ce mănâncă și este foarte agitat, el bea lapte topfer și san cam de 2 ori pe zi iar dacă varsă imediat după masa lapte este asa cum îl bea dar după ceva timp varsă iarăși dar are aspect branzit și se strâmbă când da afara și plânge de multe ori adoarme în brate și când îl pun jos după 5 min maxim începe sa se agite în somn și sa afara și se trezește. Ce pot tratament îmi recomandați, mai are și momente când îl doare și burtica și se aduna de piciorușe și are gaze

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top