
Tratamentul homeopat in Gastroenterita
Sezonul de vara se asociaza cu frecventa crescuta a cazurilor de Gastroenterita acuta, in special in randul copiilor.
Ce este Gastroenterita ?
Gastroenterita este o afectiune a tractului gastrointestinal cauzata de infectia cu virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziti, infectie care determina inflamarea mucoasei stomacului si a tractului intestinal.
Gastroenterita acuta virala este o afectiune comuna in special in randul copiilor, care poate fi cauzata cel mai frecvent de rotavirusuri, adenovirusuri, norovirusuri sau enterovirusuri. Apare dupa consumul de alimente sau apa contaminate cu aceste virusuri sau dupa contactul cu persoane bolnave.
Cum se poate manifesta Gastroenterita acuta ?
Simptomele de Gastroenterita acuta se pot manifesta dupa cateva ore, pana la cateva zile de la contactul infectant si sunt reprezentate de diaree, greata, varsaturi, pierderea apetitului, dureri abdominale si febra.
Care sunt complicatiile Gastroenteritei?
Desi este o afectiune frecvent autolimitanta, simptomele pot fi suparatoare si uneori pot aparea complicatii. Cea mai frecventa dintre ele este deshidratarea, cauzata de pierderea de lichide si electroliti din organism prin varsaturi si diaree. Este o complicatie cu risc mai mare la sugari, copii mici, varstnici, sau pacienti cu afectiuni cronice. Simptomele si semnele de deshidratare acuta sunt: sete importanta, limba si buze uscate, urinarea mai rara sau in cantitati mici, urina inchisa la culoare, iritabilitate, oboseala, somnolenta.
Cum se trateaza Gastroenterita acuta virala?
Tratamentul Gastroenteritei acute virale este suportiv. Se bazeaza pe o hidratare corecta a pacientului (consumul de ceaiuri, apa plata sau minerala, administrarea de solutii de rehidratare orala) si pe ameliorarea simptomelor cu antidiareice, antivomitive, antisecretorii gastrice sau antitermice, dar numai la recomandarea medicului.
Diareea provocata de virusuri nu raspunde le tratamentele antibiotice. In plus, utilizarea nerationala a antibioticelor duce la perturbarea florei intestinale normale nepatogene sau determina selectionarea unor tulpini microbiene rezistente la antibiotice.
De asemenea, regimul alimentar de protectie digestiva este foarte important pentru ameliorarea simptomelor si scurtarea duratei de evolutie a bolii.
Tratamentul homeopat al Gastroenteritei acute virale
Homeopatia ofera alternative terapeutice naturale, sigure si eficiente in tratamentul Gastroenteritei acute virale, mai ales atunci cand sunt aplicate de la primele semne de boala. Medicul homeopat selecteaza remediile homeopate potrivite in functie de simptomele prezentate de pacient. In urma consultului medical, se stabileste gradul de severitate al afectiunii, necesitatea investigarii de laborator sau paraclinice, precum si schema optima de tratament. De asemenea, medicul va monitoriza evolutia pacientului sub tratamentul instituit.
Cateva dintre cele mai utile remedii homeopatice in Gastroenterita acuta sunt:
Arsenicum album– util in toxiinfectii alimentare, indicat pentru pacientii care prezinta diaree apoasa si varsaturi insotite de anxietate importanta, febra si frisoane, sete pentru cantitati mici de apa, dureri arzatoare dupa emisia scaunului, agravarea simptomelor dupa ora 24.00;
China – indicata cand apare diaree insotita de meteorism si dureri abdominale, febra, deshidratare si stare de slabiciune importanta;
Phosphorus – necesar la pacienti cu greata, varsaturi, sete pentru cantitati mari de apa, apetit pastrat;
Ipeca– indicata cand predomina greata si varsaturile; starea pacientului este agravata de de orice miscare, noaptea, dupa ce mananca sau chiar de mirosul de mancare; prezinta frecvent dureri periombilicale si flatulenta, limba este curata; setea este absenta iar culoarea scaunului poate fi verde;
Nux vomica– greata, varsaturi, dureri de stomac si diaree; este indicata si pentru simptome digestive aparute dupa excese alimentare sau de alcool;
Podophyllum– diaree fara dureri, insotita de senzatie de slabiciune; sete pentru cantitati mari de apa rece, scaun diareic cu miros puternic și respingător;
Veratrum album– util cand apar varsaturi incoercibile si greata, slabiciune extrema, extremitati reci, paloare; starea pacientului se agraveaza la orice miscare; greata cu salivatie profuza si sete intensa, diaree fecventa, apoasa, dureri intense abdominale si transpiratii reci.
Metode de preventie
Pentru a preveni Gastroenterita acuta este necesara o igiena riguroasa prin spalarea regulata a mainilor cu apa si sapun. In cazul copiilor, dezinfectarea spatiului de joaca si a jucariilor trebuie facuta periodic. Se evita consumul de apa din surse nesigure, iar alimentele trebuie spalate atent, gatite corespunzator si pastrate la frigider.
Nota: Informatiile prezentate in articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala, remediile de urgenta pot fi aplicate numai pana cand este posibila prezentarea la medic.