skip to Main Content
0744 381 107 drcristinapopescu@synergymedicalcenter.ro

Ce este homeopatia?

HOMEOPATIA este o metoda holistica de tratament ce se bazeaza  pe principiul similaritatii, conform caruia o substanta  care produce anumite simptome la omul sanatos, este capabila sa le vindece la o persoana bolnava atunci cand este folosita in doze foarte mici si supusa unei proceduri  fizice numita dinamizare.  Conceptul „Similia similibus curantur”( Similarul vindeca similarul) a fost exprimat pentru prima oara de Hippocrate, considerat parintele medicinei, si a fost pus in practica de medicul german Samuel Hahnemann in urma cu peste 200 de ani. Este o metoda terapeutica ce sustine capacitatea de vindecare a organismului si ii creeaza acestuia climatul optim pentru a se apara de potentialii agenti agresori fizici, biologici sau chiar emotionali. Este una dintre cele mai populare forme de practica medicala complementara ce si-a dovedit valoarea si eficienta, fiind practicata in toata lumea. Conform datelor prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Homeopatia ocupa locul II in lume ca metoda de tratament dupa medicina conventionala, fiind recunoscuta in 80 de tari ca sistem terapeutic

Ce pregatire are un medic homeopat?

Homeopatia se practica in Romania numai de catre medici cu pregatire postuniversitara de specialitate. Atestatul de studii complementare in Homeopatie, eliberat de Ministerul Sanatatii Publice prin Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar, se obtine in urma unui curs de pregatire cu durata de 2 ani urmat de sustinerea unui examen.

Care sunt deosebirile intre medicina clasica si homeopatie?

Alopatia, sau medicina clasica este procedeul de a trata o boala prin mijloace contrare naturii sale( cf. gr. allos- altul, pathos- suferinta). De exemplu, o inflamatie va fi tratata cu medicamente antiinflamatoare, o durere cu medicamente antialgice.

Homeopatia este procedeul de a trata o boala cu mijloace asemanatoare naturii sale( cf. gr. homoios- asemanator, pathos- suferinta). O substanta capabila sa cauzeze simptome fizice sau mentale la omul sanatos poate fi utilizata in forma diluata si potentata ca medicament homeopat pentru a trata simptome similare la persoane bolnave. De exemplu, remediul homeopat Apis preparat din veninul de albina poate vindeca simptomele  produse de intepatura acestei insecte, respectiv durerea, roseata, caldura si edemul local.

Spre deosebire de medicina conventionala care se ocupa de tratamentul bolii ca entitate separata, homeopatia trateaza omul in totalitate, cautand sa sa rezolve cauza care a dus la aparitia bolii. Sunt analizate atat simptomele bolii cat si totalitatea caracteristicilor fizice, mentale si emotionale ale pacientului, considerandu-se ca se afla intr- o stransa legatura.

Aceeasi afectiune poate fi tratata cu medicamente homeopatice diferite la pacienti diferiti in functie de particularitatea simptomelor prezentate, modul de reactie si chiar profilul emotional al persoanei suferinde.  Cheia succesului homeopat este identificarea similaritatii intre efectele substantei originale la persoane sanatoase si paternul afectiunii la persoana bolnava.

Medicamentele homeopate sunt naturale, lipsite de toxicitate, nu provoaca reactii adverse, nu dau dependenta, pot fi administrate la orice varsta si pot fi utilizate in timpul sarcinii.

Cum se desfasoara o consultatie homeopatica?

Consultatia homeopatica necesita mai mult timp decat o consultatie obisnuita. Este esential pentru medicul homeopat sa-si formeze o imagine cat mai cuprinzatoare asupra pacientului sau pentru a putea alege cel mai potrivit tratament. In acest scop trebuie sa investigheze in detaliu simptomele persoanei suferinde, obiceiurile acesteia legate de alimentatie, somn, reactia la temperatura, alte functii ale organismului, dar si sa inteleaga starea emotionala a acesteia. Relatia medic homeopat- pacient este una speciala si se bazeaza pe incredere, sinceritate si respect, absolut necesare pentru indeplinirea unui act medical de calitate.

Ce tipuri de afectiuni pot fi tratate homeopatic?

Homeopatia se adreseaza unei game largi de afectiuni incluzand inflamatii acute si cronice, tulburari functionale sau dezechilibre emotionale.

Principalele afectiuni care pot beneficia de tratament homeopatic sunt:

  • afectiuni respiratorii recidivante: rinofaringite, amigdalite, otite, sinuzite, bronsite, bronsiolite;
  • afectiuni digestive: gastrita, ulcer, reflux gastro-esofagian, colicile sugarului, enterocolite, constipatie cronica, hemoroizi, dischinezie biliara, parazitoza intestinala, sindrom de colon iritabil, hepatite cronice, tulburari de apetit;
  • afectiuni urinare: infectii urinare, microlitiaza renala, enurezis;
  • afectiuni genitale: vaginita, anexita, dismenoree, chisturi ovariene, fibrom uterin, infertilitate, afectiuni ale prostatei;
  • afectiuni reumatismale;
  • afectiuni cardio-vasculare si metabolice: insuficienta venoasa cronica, varice, dislipidemii;
  • afectiuni ale sistemului nervos: insomnie, migrene, anxietate, atac de panica, depresie, fobii, oboseala cronica, ticuri, tulburari de comportament la copii;
  • afectiuni dermatologice: acnee, veruci, eczeme, vitiligo, infectii recurente cu virus Herpes Simplex;
  • afectiuni oculare recidivante: blefarite, orjelet( ulcior), salazion;
  • afectiuni endocrine: mastoza fibrochistica, tulburari de menopauza, dezechilibre hormonale;

Ce sunt medicamentele homeopatice?

Medicamentele homeopatice au primit denumirea de remedii. Ele sunt obtinute prin procedee specifice de diluare si potentare din substante naturale de origine vegetala, minerala sau animala.

Remediile se prezinta sub forma unor granule, care sunt in majoritatea lor granule de lactoza impregnate cu cu substantele diluate si potentate. Remediile se mai pot prezenta si sub forma lichida, caz in care se administreaza sub forma de picaturi, dar si sub forma unor unguente sau geluri pentru administrare externa.

Pot fi administrate impreuna cu medicatia conventionala?

Da, exista posibilitatea de a combina aceste doua tipuri de tratament, cu conditia ca pacientul sa informeze medicul de tratamentul urmat. Multi pacienti care se indreapta catre homeopatie iau deja medicatie conventionala si cauta solutii pentru a reduce sau elimina aceasta medicatie. Cu un remediu potrivit si un plan de tratament aceasta este deseori posibil.

Tratamentul homeopatic se poate administra copiilor, femeilor insarcinate si persoanelor varstnice?

Absolut. Homeopatia este o modalitate de vindecare minunata, blanda, adecvata pentru oameni de toate varstele si conditiile.

Cum se administreaza tratamentul homeopatic?

Medicamentele homeopatice se administreaza pe nemancate sau la distanta de momentul mesei (30 minute inainte sau dupa masa). Nu se bea, nu se mananca si nu se fumeaza timp de o jumatate de ora dupa administrare. In cazul granulelor homeopatice se administreaza 3-5 granule odata (sau conform recomandarii medicului). Granulele nu se ating cu mana, se administreaza perlingual pana la dizolvare. In cazul copiilor mici se prefera dizolvarea granulelor in o lingurita de apa. In cazul dilutiilor homeopatice se administreaza 6-10 picaturi (sau conform prescriptiei medicale) in putina apa sau direct pe limba, se tin putin in gura, apoi se inghit.

Exista restrictii alimentare in timpul tratamentului homeopatic?

Da. In timpul tratamenului homeopat sunt contraindicate tratamente cu preparate continand menta sau camfor, ceai de menta, pasta de dinti mentolata, cafea, cacao, ciocolata in exces. Tot odata consumul de alcool ar trebui sa fie cat mai redus. Pot exista contraindicatii specifice anumitor medicamente homeopate care vor fi semnalate de catre medicul homeopat.

Cum se pastreaza medicamentele homeopatice?

La loc uscat, intunecos, ferite de mirosuri puternice( parfumuri, detergenti, medicamente alopate, etc), cu flaconul inchis.

Back To Top