skip to Main Content
0744 381 107 drcristinapopescu@synergymedicalcenter.ro
Medicina Psihosomatica și Homeopatia La Copii

Medicina psihosomatica și homeopatia la copii

Copilul tău acuză periodic dureri abdominale și investigațiile medicale nu identifică o cauză concretă a suferinței acestuia? Se plânge de dureri de cap atunci când este suprasolicitat la școala sau din cauza multiplelor activități? Nu reușește să gestioneze stresul la testele scolare sau examene, acuzand probleme de concentrare sau tulburari digestive precum dureri abdominale si diaree?

Medicina psihosomatica aduce explicatii, iar homeopatia vine cu solutii.

Ce este medicina psihosomatica?

Răspandirea si dezvoltarea medicinei psihosomatice a avut loc la inceputul secolului XX. Termenul „psihosomatica” vine din greaca psyhe- suflet si soma- corp si este folosit pentru a se referi la boala fizica, provocata de anumite cauze psihologice.

Boala poate fi privita ca o metafora: ce vrea sa-i spuna omului simptomul sau? Care sunt beneficiile obtinute din boala? Adesea, simptomul este un beneficiu pentru pacient in atingerea anumitor scopuri, care de obicei sunt inconstiente. De exemplu, copiii sensibili pot somatiza anxietatea produsa de separarea de parinte la intrarea in colectivitate, la nivel digestiv si acuza dureri abdominale. Este modul prin care ei incearca sa evite confruntarea cu situatii care ii scot din starea lor de confort emotional sau doresc sa atraga atentia parintilor.

Investigatiile medicale infirma o cauza organica pentru aceste simptome si atunci trebuie sa ne gandim la o afectiune psihosomatica. Chiar si infectiile din sfera ORL pot avea o componenta psihologica. Studiile au aratat ca stresul emotional scade temporar imunitatea, facand corpul mai susceptibil la infectii, dar raspunsul individual la stres este diferit. In acest mod ne putem explica de ce copii expusi acelorasi riscuri in cadrul colectivitatilor se imbolnavesc mai mult sau mai putin. Pot spune ca si eu am confirmat deseori in practica medicala factori emotionali care au precedat declansarea unor afectiuni. Otita poate sa debuteze la copil atunci cand acesta este martorul unor discutii tensionate intre parinti (si incep sa-l doara urechile…), iar colica abdominala poate aparea cand copilul isi supreseaza o stare de manie.

Bolile psihosomatice

Cele mai cunoscute boli psihosomatice sunt: astmul bronsic, gastrita, colita, tulburarile de ritm cardiac, hipertensiunea arteriala, dermatita, psoriazisul, enurezisul, anumite tulburari hormonale, bolile metabolice (diabetul zaharat, obezitatea, anorexia), migrenele, sindromul oboselii cronice. Dar nu sunt singurele.

Fiecare dintre noi ar trebui sa stie ca emotiile, gandurile si sentimentele noastre ne influenteaza corpul. Suferintele in plan psihologic pot sa genereze nu numai boli psihice, ci si boli psihosomatice.

Cauze de îmbolnavire la copil

Nutritia incorecta, stilul de viata nesanatos (miscare insuficienta, program de somn incorect, jocurile pe calculator in exces), dar si stresul legat de presiunea scolara, dificultatile de adaptare sau comunicarea deficitara cu cei apropiati, situatiile conflictuale, pot reprezenta cauze ce duc la imbolnavirea copilului.

Somatizarile la copii-  rolul homeopatiei

Copiii pot somatiza deseori nesiguranta, teama si anxietatea in sfera digestiva, dar si in cea respiratorie. De exemplu, la copii ce pot beneficia de remediul homeopat Lycopodium, pot aparea acuze precum dureri abdominale, greata sau diaree, atunci cand se confrunta cu situatii stresante. Colocyntis, Nux vomica sau Staphysagria pot fi indicate in cazul unei colici abdominale declansate de o stare de manie, iar diareea extrem de suparatoare cauzata de  anticiparea unui test scolar sau examen, poate fi prevenita cu o doza de Argentum nitricum sau Gelsemium. De asemenea, durerile de cap datorate suprasolicitarii scolare se pot remite cu remedii homeopatice precum Natrum muriaticum, Calcarea phosphorica sau Silicea.

Chiar daca pentru unele afectiuni se descopera agenti cauzali specifici, declansarea sau evolutia lor poate fi influentata de factorul psihic. Iata de ce, chiar dupa descoperirea implicarii Helicobacter Pylori in patogenia ulcerului gastro-duodenal, se accepta ca factorii de stres psihogen determina declansarea bolii la un purtator, pana atunci sanatos, de Helicobacter. De asemenea, tipul de personalitate poate explica de ce dintre toti purtatorii de Helicobacter, doar o parte fac boala. De aceea, tratamentul homeopat, adresandu-se atat problemelor de ordin fizic, cat si dezechilibrelor emotionale, poate avea un rol major in restabilirea starii de sanatate.

Cât de necesară este o bună cunoaștere a copilului

Copiii raspund diferit la metodele de educatie, disciplinare si de comunicare in general. De aceea, cunoasterea copilului si echilibrarea lui cu ajutorul homeopatiei maresc sansele unei relatii mai bune intre copil si parinte si de a crea un mediu cat mai potrivit pentru dezvoltarea acestuia. Temerile lui se pot deghiza uneori sub forma de boala, pentru ca atunci va fi scos temporar din mediul pe care il percepe a fi stresant, sau va primi atentia exclusiva a parintelui. Intelegand temerile ce pot aparea la varsta copilariei, cei mici pot fi ajutati sa dobandeasca incredere in fortele proprii si sa scape de aceste probleme .

Medicina psihosomatica – Concluzii

Simptomele psihosomatice la copii sunt destul de frecvent intalnite si alerteaza adesea parintii si medicii pediatri, atunci cand, in ciuda investigatiilor si tratamentelor medicale urmate, nu se gaseste o cauza concreta si o solutie pentru suferinta copilului. Ele sunt o expresie a relatiei dintre minte si corp, despre care ne vorbeste si homeopatia.

Homeopatia este un tratament natural bland, ce vine sa sprijine organismul în lupta sa cu diverse dezechilibre, nu doar de natura fizica, ci si emoțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top