skip to Main Content
0744 381 107 drcristinapopescu@synergymedicalcenter.ro
Herpangina – Tratament Homeopat

Herpangina – tratament homeopat

Ce este Herpangina

Herpangina este o infecție acuta a mucoasei bucale și faringiene, ce afectează în special copiii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, și numai ocazional sugarii, adolescenții sau adulții.

Această afectiune se manifestă prin apariția unor mici vezicule sau ulceratii la nivelul mucoasei bucale, mai ales la nivelul amigdalelor, faringelui posterior si pe cerul gurii.

Cauze Herpangina

Cele mai frecvente virusuri implicate în producerea bolii sunt virusul Coxsackie A16, enterovirusul 71 și virusul Coxsakie B.

Cum se transmite Herpangina?

Virusurile care cauzeaza Herpangina sunt foarte contagioase si se raspandesc usor de la o persoana la alta, in special vara, in randul copiilor care frecventeaza colectivitățile. Calea de transmiterea a bolii este predominant fecal-orală, dar virusurile se pot transmite  si prin intermediul secretiilor respiratorii ce pot contamina direct o alta persoana sau pot contamina obiecte de mobilier sau jucarii. Virusul poate supravietui cateva zile pe suprafete si obiecte.

Durata de incubație a bolii este cuprinsă între 3 si 12 zile.

Contagiozitatea bolii este maxima în primele 7 zile de boala, dar virusul se mai poate elimina prin materiile fecale pana la 6 saptamani de la debutul infectiei.

Simptome Herpangina

Principalele simptome prezentate de copil sunt febra,  durerea de gat, și scăderea apetitului.

La nivelul faringelui și amigdalelor, deseori pe palatul moale sau limbă, apar mici vezicule de 1-2 mm ce se transformă ulterior în ulcerații extrem de dureroase ce pot împiedica alimentarea și hidratarea corectă.

Alte simptome ce pot fi asociate bolii sunt:

  • dureri de cap sau musculare
  • dureri abdominale, vărsături
  • astenie fizică
  • erupții cutanate
  • inflamarea ganglionilor regionali

Diagnosticul Herpanginei

Fiind o afectiune cu semne si simptome de boala specifice, pentru stabilirea diagnosticului sunt suficiente istoricul medical si examenul clinic efectuat de catre medicul specialist, nefiind necesare investigatii de laborator.

Diagnosticată la timp, Herpangina poate beneficia de tratament specific, ce poate scurta durata de evolutie a bolii si poate preveni aparitia de complicatii.

Complicații posibile

Deși în cele mai multe cazuri herpangina are o evoluție autolimitanta, vindecandu-se în aproximativ 5-7 zile de la sine, uneori pot apărea complicații. Deshidratarea se datoreaza refuzului copilului de a manca si a bea, secundar durerilor de gat. O alta posibila complicatie este suprainfecția bacterianăFoarte rar apar afectări ale sistemului nervos central sau cardio-pulmonare.

Ce optiuni de tratament exista?

Tratamentul obisnuit al Herpanginei este de susținere, deoarece nu există un tratament antiviral specific pentru virusurile implicate in etiologia ei. Fiind o boala virala, nu se trateaza cu antibiotice. Acesta vizeaza combaterea febrei și a durerii cu antiinflamatoare și analgezice de tipul Ibuprofenului sau Paracetamolului administrate pe cale generală. Se pot administra antiseptice locale și este necesară o bună hidratare pe toată perioada de evoluție a bolii.

Tratamentul homeopat al Herpanginei

Homeopatia este o metodă terapeutică alternativă prin care se pot ameliora suferințele copilului cu Herpangina și se poate scurta durata de evoluție a bolii, evitând astfel posibile complicații.

Reprezintă o opțiune extrem de valoroasă pentru gestionarea simptomelor de boală, fiind o metodă terapeutică eficientă, netoxică și ușor de acceptat de către copii.

Criteriile de prescripție homeopata sunt extrem de precise, rolul medicului fiind acela de a identifica medicamentul homeopat cel mai potrivit pacientului.

Pentru exemplificare, voi prezența câteva remedii homeopatice care pot fi indicate pentru durerea cauzată de inflamația faringiană și febra asociată. Aceste informații au caracter orientativ și nu pot înlocui vizita la medic.

 

Remedii homeopatice utile in Herpangina

Belladona – durere de gât brusc instalată, accentuată la înghițirea lichidelor, asociată cu febră și eventual erupție tegumentară, senzație de uscăciune a gâtului, lipsa setei în timpul febrei, amigdale roșii, mărite în volum; febra este înaltă, capul este fierbinte, față roșie, dar extremitățile reci;

Mercurius solubilis – durere de gât intensă, accentuată noaptea, amigdalele pot fi cu depozite albe, limba încărcată, respirație cu miros neplăcut, hipersalivație, sete prezentă;

Aconitum – durere de gât arzătoare ce debutează brusc noaptea, însoțită de febra înaltă, agitație, sete pentru lichide reci; durerea este ameliorată de ingestia de lichide fierbinți, poate apărea după expunere la vânt sau curent de aer rece;

Hepar sulphur – inflamație importantă a amigdalelor cu durere înțepătoare, agravată de înghițirea lichidelor reci, ameliorată de lichide fierbinți și căldură externă, durerea poate iradia spre ureche când înghite, depozite albe amigdaliene, iritabilitate;

Rhus toxicodendron – durere de gât ameliorată de lichide fierbinți, uscăciunea gurii și a gâtului, sete, neliniște; faringe roșu, veziculos;

Apis – durere de gât înțepătoare, ameliorată de înghițirea lichidelor reci, mărirea semnificativă în volum a amigdalelor, absența setei;

Phytolaca – durere de gât agravată de lichide fierbinți, care iradiază spre ureche la înghițit, însoțită de febra și dureri musculare.

Aceste medicamente homeopate și dozele corespunzătoare în care pot fi administrate se pot prescrise doar de către medicul homeopat.

Recuperarea

In cele mai multe cazuri, prognosticul pentru Herpangina este bun. Afectiunea se vindeca in aproximativ o saptamana, iar complicatiile sunt rare. Desi Herpangina nu apare de obicei la adulti, unele studii sugereaza ca femeile gravide care dezvolta boala au un risc mai mare de complicatii fetale si nastere prematura.

Cum prevenim

Este posibil să reducem riscul de a dezvolta Herpangina prin respectarea stricta a regulilor de igiena. Spalarea frecventa a mâinilor, dezinfectarea suprafetelor cu care copilul vine in contact, scăderea expunerii in locurile publice aglomerate și evitarea contactului cu persoanele care prezintă simptome de Herpangina sunt cateva dintre masurile ce pot fi luate pentru evitarea contactarii acestei afectiuni.

De asemenea, este recomandata izolarea la domiciliu a copiilor diagnosticati cu Herpangina  pentru a reduce riscul raspandirii virusului.

Concluzii

Herpangina este o boală acuta virala intalnita frecvent la copil, de obicei autolimitanta, care se  remite in aproximativ 7 zile de la debut.

Diagnosticata la timp, este o afectiune ce poate beneficia de mai multe optiuni terapeutice ce se adreseaza simptomelor de boala.

Tratamentul homeopat ofera solutii naturale, blande, netoxice, care pot gestiona simptomele bolii cu succes.

Consultati un medic homeopat specialist pentru e evita eventualele complicații.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top